Veilig werken: Wireless in de praktijk?

Menig praktijk worstelt ermee: de voorzieningen voor WiFi (draadloos internet) in de praktijk. ‘Zal ik WiFi beschikbaar stellen in de wachtkamer of in mijn hele praktijk?’, ‘ik heb al WiFi in mijn praktijk, maar is dat wel veilig?’. Praktijkhouders willen graag hun bezoekers een plezierige ontvangst mét draadloos internet geven, maar hoe doen zij dat ook veilig?

Veilig werken: Wireless in de praktijk?
Zomaar een wireless router aanzetten en denken dat dat volstaat? Het moge duidelijk zijn: dat is te kort door de bocht. Maar het aantal praktijken dat draadloos internet op deze wijze heeft ontsloten, is toch erg fors. Is het gemak? Luiheid? Is men bang voor de kosten van een veiliger netwerk? Of vergelijken ze een praktijk nog steeds te veel met thuis?Voor je begint met het aansluiten van internet, zijn er enkele zaken om rekening mee te houden

  • Je wilt de bezoeker een goede ervaring laten hebben, dus het internet moet snel zijn.
  • Je wilt wellicht personeel ook op wireless toegang geven, dus de dekking moet goed zijn.
  • Je wilt wellicht alleen wireless hebben voor praktijk gerelateerde zaken, zoals sturing van airco, muziek, 3d-fotoscanners, enzovoorts, dus de uptime en doorvoer zijn erg belangrijk. “
  • Maar bovenal, of je nou iets voor de bezoeker, het personeel, de praktijk of een combinatie wenst in te richten, dit dient veilig te gebeuren. Iets of iemand direct op je bedrijfsnetwerk toegang geven, brengt de nodige risico’s met zich mee.

Snelheid

Onder punt 1 zie je ‘snel’ staan. Dit betekent niet dat het een supersnelle breedbandige verbinding moet zijn. Het gaat immers om het gevoel wat de bezoeker eraan over houdt. Wat voor toestel, tablet of laptop heeft hij of zij? Hoeveel bezoekers zullen er tegelijkertijd gebruik van maken?

 

Internet of Things

Ook moet u als praktijkhouder rekening houden met het Internet of Things (IoT). Het lijkt off topic, maar steeds meer apparaten worden op het internet aangesloten of verbonden. Met IoT betekent dit dat al deze apparaten een potentiële bron zijn voor het verspreiden van malware of virussen. Zoals een computer gehackt kan worden, kan een mobiele telefoon namelijk ook gehackt worden zonder dat de gebruiker dit doorheeft. Blijf dus bewust nadenken over de eventuele gevolgen van het inrichten van een draadloos netwerk in de praktijk. Indien de wens er is, kan ik een keer een blog schrijven over IOT.

 

Veelvoorkomende problemen

In veel praktijken waar reeds wireless beschikbaar is, wordt toch te vaak problemen met dekking ervaren. Uit mijn praktijkbezoeken kan ik een top 3 samenstellen:

 

  1. Slechte oplevering/inrichting door IT partij.
  2. Tandarts heeft zelf wireless aangesloten.
  3. De omgevingsvariabelen zijn veranderd. (Denk aan onder meer gebruikers, ander apparatuur wat meer vraagt van een wireless netwerk, meerdere wireless signalen in de buurt, enzovoorts.

Tips

Tip 1. Niet zomaar ‘even’ wireless inregelen

Heb je plannen om draadloos internet in de praktijk in te regelen? Doe dit niet zonder goede inventarisatie, meting en analyse op locatie. Alles kan namelijk invloed hebben op het signaal. Muren, verdiepingen, apparatuur, algehele doelen voor gebruik van wireless, frequentie, omgevingssignalen, kanalen, aantal gebruikers, locatie, encryptie, enzovoorts. Qfast werkt met zogenaamde draadloze ‘hondjes’ om metingen uit te kunnen voeren in de praktijk.

 

Tip 2. Personeel als bezoeker zien

Toch wel een van de belangrijkste tips in is het inzien van het potentiële gevaar dat achter een personeelslid schuilt. Vaak zie je dat een praktijk onderscheid maakt tussen WiFi voor personeel en WiFi voor bezoekers. Vraag jezelf eens af waarom een personeelslid wel op het bedrijfsnetwerk zou moeten zitten? Heeft die persoon direct toegang nodig tot een Exquise, Novadent, Simplex, of ander praktijkpakket vanaf een (prive) mobiel apparaat? Als dat antwoord overduidelijk ‘nee’ is, zet ook personeel dan gewoon op de bezoekers WiFi. Minder apparaten op een bedrijfsnetwerk betekent minder kans op (onbedoelde) inbreuken op de bedrijfsdata.

 

Tip 3. Zorgvuldig omgaan met wachtwoorden

Ik loop menig praktijk binnen waar ik heel netjes een briefje op het prikbord aantref met het WiFi-wachtwoord voor het personeel van de praktijk. Eigenlijk moet ook ik gewoon als bezoekers gezien worden, net als iedereen die even op visite komt. Zo vaak is het wachtwoord niet nodig dat het dagelijks in het zicht moet zijn. De bekendste plekken waar derden wachtwoorden proberen te lezen zijn het prikbord/whiteboard (koffiekamer, kantine) of achter de balie/receptie op een notitiebriefje.

 

Tip 4. Wireless extra goed beveiligen

Wie wel of niet toegang heeft tot een draadloos netwerk en waartoe eenieder precies toegang toe heeft, is vanzelfsprekend goed af te wegen en in te richten. Echter, men vergeet vaak de uitgaande toegang naar het internet toe ook goed te beveiligen. Het wireless netwerk van de praktijk kan namelijk ook gebruikt worden om iets op het internet te hacken. Of juist om misbruik te maken door een hoop spam de wereld in te kunnen sturen. Mocht dat vanaf de internetverbinding van de praktijk gebeuren, dan zullen justitie, providers, enz. de praktijk daarop aankijken/aanspreken. In ergste gevallen worden zelfs de IP-adressen van de praktijk op de blacklist geplaatst. Praktijken zijn wekenlang bezig om uit te zoeken waarom bepaalde e-mails niet meer aankomen, of waarom bepaalde sites niet meer bereikbaar zijn. Ook hier geldt: beter voorkomen dan genezen, om toch maar weer een cliché in mijn blog te stoppen.

 

John van der Zwaan

Praktijkadviseur

johnvdzwaan@gmail.com /   jvdzwaan@qfast.nl

06-10675039

 

In  mijn blogs staat ‘veilig werken’ altijd centraal en ik hoop u in mijn komende blogs met praktische tips uw praktijk nog veiliger te kunnen laten werken. Niet alleen het veiliger inrichten van uw praktijk maar ook uw medewerkers bewuster laten worden van de dagelijkse handelingen in hun taken.

 

PS. Of een praktijk nu wel of geen wireless zou moeten gaan verzorgen voor onder andere wachtkamer, is lastig om zo te zeggen. Er komen heel veel factoren bij kijken. Heb je hulp nodig in het maken van dit besluit, neem dan contact met mij op want ik denk graag met je mee.