Let op: nepmails van het RIVM in omloop om persoonlijke gegevens te ontfutselen

Mimecast, een Brits mail- en internetbeveiligingsbedrijf waarschuwt voor mails die afkomstig lijken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De mails beloven een update over corona, maar zijn in werkelijkheid bedoeld om de ontvangers te besmetten met malware of persoonlijke gegevens te ontfutselen.

Deze vorm van ‘RIVM’-phishing staat niet op zichzelf, meldt Mimecast. ,,Het is een bekend fenomeen dat cybercriminelen inhaken op actuele gebeurtenissen. Dat zagen we bijvoorbeeld ook bij de Brexit en de bosbranden in Australië”, zegt Carl Wearn, hoofd van de online-misdaadafdeling van Mimecast. ,,Nu corona officieel is uitgegroeid tot een pandemie, zullen phishers hier op steeds grotere schaal op inhaken. Ze maken misbruik van de honger naar informatie over corona.”

,,Als iemand namens het RIVM je via mail of telefoon vraagt om gevoelige informatie zoals creditcard- of bancaire gegevens, dan weet je dat het een valstrik is”, aldus Wearn. ,,Het RIVM vraagt nooit om die gegevens. Klik dus nergens op, en ga rechtstreeks naar rivm.nl om up-to-date te blijven.”

Action Fraud, het nationale Britse kennisinstituut op het gebied van fraude, stelt dat coronaphishing uit naam van wereldwijde overheidsinstanties cybercriminelen al ongeveer een miljoen euro zou hebben opgeleverd.

Zie hieronder een voorbeeld van een pishingmail zogenaamd afkomstig van het RIVM. 

Een voorbeeld van een neppe mail van het RIVM.

Bron: AD