23-jarige ict-expert gearresteerd die met ‘kill switch’ ransomware wist te stoppen

Een Britse computerbeveiligingsspecialist die in mei de verspreiding van de gijzelsoftware WannaCry een halt wist toe te roepen is donderdag door de FBI gearresteerd in Nevada. Marcus Hutchins groeide uit tot een held, toen hij een ‘kill switch’ ontdekte in de ransomware, waarmee hij het programma kon stoppen.

Naar verluidt zou de 23-jarige Hutchins zijn opgepakt wegens het ontwikkelen en verkopen van de zogenoemde Kronos-malware waarmee hackers bankgegevens konden stelen. De Brit was in Las Vegas voor de hackersconferenties Black Hat en Def Con. Na zijn arrestatie werd hij overgebracht naar een huis van bewaring in Nevada.

WannaCry

WannaCry besmette honderdduizenden computers in heel de wereld. Tal van bedrijven en overheidsinstanties werden platgelegd door de malware. In Groot-Brittannië kwamen de computersystemen van een reeks ziekenhuizen stil te liggen. Gebruikers van de getroffen computers werd gevraagd om een bedrag in bitcoins over te maken in ruil voor het vrijgeven van de versleutelde bestanden.

Hutchins wist de aanval echter te stoppen doordat hij een niet-bestaande domeinnaam uit de code van de malware wist te registreren op zijn naam. Daarmee kreeg hij contact met de software en kon hij het programma uitschakelen.

Wat kunnen we doen tegen de laatste ransomware uitbraak – en wie zit erachter?

De laatste grootschalige ransomwareuitbraak leidde wereldwijd tot de nodige chaos. Veel geld hebben de aanvallers er niet mee verdiend. Wie zit er nou achter en wat kunt u er tegen doen? Vijf vragen, deels zonder eenduidig antwoord.

Het is nog steeds onduidelijk wie er achter de WannaCry-aanval zat. Beveiligingsbedrijven zoals Kaspersky en Symantec vermoeden dat Noord-Korea de dader was. Dat maakten ze op uit onderdelen van de code van WannaCry die eerder waren gebruikt door de Noord-Koreaanse hackers groep Lazarus. Veel heeft de aanval de hackers niet opgeleverd. Hoewel computers in 150 landen werden besmet, zouden de criminelen achter de operatie slechts tussen de 50- à 60 duizend dollar hebben binnengehaald met hun losgeld programma.